Een mooi alternatief voor plastic folie.

on
zondag 5 juni 2016
Hallo!

Komende week is "Zero Plastic Week". Waarom plastic de duivel is en waarom we het moeten vermijden weet ondertussen iedereen wel, maar tot actie overgaan is in de praktijk vaak een evenwichtsoefening tussen willen, kunnen en doen...
Voor de gelegenheid deel ik mijn grootste favoriet onder de plasticvervangers en meteen ook de eerste DIY op deze blog die niks met eten of lichaamsverzorging te maken heeft...
Bijenwasdoekjes!

Ik hoorde voor het eerst over bijenwasdoekjes van mijn vriendin Lien, een hele tijd geleden. Zij had er gemaakt en vertelde erover en ik heb ze diezelfde avond zelf ook nog gemaakt. Omdat Lien nogal enthousiast kan vertellen, en omdat ik toevallig alles in huis had ervoor. Namelijk stof, bijenwas en een strijkijzer.
Sindsdien gebruik ik ze dagelijks, echt een goed gerief!
Ik gebruikte sowieso al amper plastic folie eigenlijk, maar sinds ik deze doekjes maakte helemaal niet meer.

Het leuke aan bijenwasdoekjes is dat ze zo veelzijdig zijn, ik maakte er in verschillende formaten en ook een paar ronde. Ik neem er mijn boterhammen of rauwe groenten en gesneden fruit in mee naar mijn werk, dek er potten en schalen mee af in de koelkast, bewaar er brood in en wikkel er ook al es een eetbaar kadootje in. Plus: je kan restjes van je lievelingsstoffen gebruiken, die anders ook maar liggen te liggen in de kast. Ze zijn ook lang herbruikbaar, tot een jaar of langer.
Wat ik er ook zo wijs aan vind, is dat je ze gewoon opvouwt en in je tas steekt als je boterhammen op zijn, en niet met lege brooddozen hoeft rond te lopen tot je thuis bent.

Je kan ze kopen, maar zelf maken is altijd leuker. En goedkoper.

Wat je nodig hebt:

  • dunne, fijngeweven stofjes
  • bijenwaspastilles of bijenwas in blok die je eerst raspt met een kaasrasp
  • bakpapier
  • strijkijzer
  • een oude keukenhanddoek
Hoe je ze maakt:
  • Knip een lang stuk bakpapier, dat ruim dubbel zo groot is als het grootste doekje dat je wil maken en vouw het dubbel. Warm je strijkijzer voor op de warmste stand, en schakel de stoomfunctie uit.

  • Leg een oude keukenhanddoek op je strijkplank of werkblad (ik deed het op onze keukenkast, maar kies vooral een warmtebestendig werkblad uit.) en daarover het vel bakpapier. Leg je stofje op het bakpapier en bestrooi royaal met bijenwaspastilles of rasp.

  • Vouw het bakpapier dicht en strijk erover, zodat de was door het weefsel gaat smelten. Strijk goed van het midden naar de randen toe, en strooi eventueel wat extra was op plaatsen waar nodig, tot heel het stofje doordrenkt is met was. Je kan de was met je strijkijzer "sturen" eigenlijk.



  • Vouw het bakpapier open, neem het doekje vast aan twee hoekjes, en wapper er zachtjes mee tot het helemaal is opgesteven. (duurt half minuutje ofzo)
  • Eens opgesteven kan je de randjes bijknippen met een kartelschaar, ik heb een schulprandstofschaar dus ik gebruikte die. 


Check achteraf wel es extra of je strijkijzer niet per ongeluk bevuilt geraakt is met was. Het ideale moment in feite om je strijkijzer eens grondig schoon te maken.

Je kan de bijenwasdoekjes makkelijkst schoonmaken met een beetje lauw water, van te warm water gaat de was weer smelten natuurlijk. Als ze nieuw zijn ruik je de was wel, maar de geur geeft niet af op het eten dat je erin stopt. Na een tijdje en veel over en weer geplooi gaat de was een beetje slijten (een half jaar ofzo), je kan dan nieuwe doekjes maken of een beetje extra nieuwe was opstrijken. Ik vind dat ze makkelijk een jaar meegaan!

De double gauze van Nani Iro die ik gebruikte vind je hier en hier, de voile van Atelier Brunette vind je hier . De double gauze bleek achteraf gezien toch iets minder geschikt, het zijn stevige doeken geworden. Maar wel mooie, en in principe versoepelen ze vanzelf met de tijd...

Een vruchtbare Zero Plastic Week toegewenst!

xF.


9 opmerkingen on "Een mooi alternatief voor plastic folie. "
  1. Bravo! Super ECO DIY! Echt waar, ik zal jouw DIY zeker uitproberen. Liefst, Mamuska Sew

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lief, merci! Ik ben nog maar pas begonnen met bloggen, maar eco DIY is wat je hier in de toekomst dus zeker mag verwachten. :)

      xFia

      Verwijderen
  2. Heel leuk!!! Heb er al gekocht, maar zelf maken is leuker én nog heel veel stofjes over, super dus :-) Heb nog een vraagje: dat zakje met korrels bijenwas, is dat ongeveer genoeg voor 1 doekje of voor meerdere?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Minke,
      Voor meerdere hoor! Hoeveel weet ik niet precies, maar ik gok op 1,5 eetlepel per doekje van zo'n 35x35 (ongeveer). Denk dat je uit een zakje van 50gr wel 10 à 12 eetlepels haalt. Of je kan de rest gebruiken voor een lichaamsverzorgingsreceptje natuurlijk... Daarvoor heb ik de bijenwas eigenlijk vooral in huis. :D

      xFia

      Verwijderen
    2. Bedankt! Ik bestel een paar zakjes en kijk ook even naar je andere recepten!

      Verwijderen
  3. Ik wist helemaal niet dat je dat zelf kon maken, ik heb er dus gekocht. Spijtig! Maar ik ben er toch ook blij mee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze verslijten sowieso, nu weet je dat je geen nieuwe hoeft te kopen. ;)

      Verwijderen
  4. Ik heb nu ook eindelijk bijenwas, in Weijns was het lang niet beschikbaar en heb al een klein testlapje gemaakt. Leuk voor de restjes op te werken. Heb je al geprobeerd om er iets mee in te vriezen, gaat dat? Wij gebruiken nogal veelplastiek zakjes voor in te vriezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Eefje,
    Ja, vreemd genoeg heeft de bijenwinkel het niet altijd in voorraad... Hmmmm. :) Invriezen heb ik inderdaad es getest, maar 't is toch niet ideaal. Ik ging eens een soort genaaid en beter sluitbaar zakje uitwerken voor dat doeleinde, maar het is er eerlijk gezegd nog niet van gekomen. Ik vries zelf veel in in glas, dat lukt wel prima!

    BeantwoordenVerwijderen