Een aarbeientaartje op het strand.

on
donderdag 2 juni 2016
Hallo!

Als kerverse blogger ben ik nog een beetje op zoek naar de balans tussen de inhoud/ onderwerpen en de frequentie/ momenten van m'n posts.
Ik heb zo van die "flash'kes", de laatste weken was ik vooral into verzorgingsprodukten maken (die dingen zijn ook altijd gelijktijdig allemaal op meestal), en soms zijn er periodes dat ik vooral bak, of spullen voor in huis maak. Moeilijk voorspellen, die flash'kes.  Hoewel, in de winter draait het doorgaans meer om eten, in de zomer meer om verzorging.
Ik heb besloten er niet teveel over na te denken, en te delen waar ik het meest zin in heb op momenten dat het me best uitkomt. Geen strak plan en al.

Deze week een aardbeientaartje dus!
Afgelopen weekend was het mooi weer  minder slecht weer dan we hadden verwacht, en was mijn lief jarig. Dus gingen we naar zee en namen we een taartje mee. Vrij slecht idee eigenlijk want het waaide hard en ik hou bij nader inzicht toch niet zo van taartjes met zand, maar 't is 't idee dat telt in zo'n geval, toch?


Ik maakte al véél raw cheesecakes -wat een uitvinding zeg- maar deze is een beetje anders. Wegens niet écht raw, en vooral kokosolie-vrij. Een experimentje eigenlijk, met aquafaba* en agar agar**.

Dit heb je nodig:

voor de bodem

  • 1/2 cup zachte, ontpitte dadels
  • 1/2 cup amandelen
  • 1/4 cup kokospulver
  • 1 el cacaopoeder
  • 1/4 tl zeezout
voor de vulling

  • 1 cup cashews, ongeveer 1 uur geweekt in heet water
  • 600gr aarbeien
  • 5 à 6 el ahornsiroop, of meer als je van zoet-zoet houdt
  • 2,5 tl agar agar poeder
  • 3/4 cup kokosroom, blikje een nacht gekoeld in de koelkast
  • 1/2 cup aquafaba*
verder

  • zwarte chocolade, geraspt
  • extra aardbeien, voor decoratie
  • een keukenmachine
  • een springvorm van +/- 18cm
  • bakpapier
Zo maak je er eentje:

  • Gooi de amandelen in de keukenmachine met het zout en cacaopoeder, en hak in kleine stukjes. Niet in fijn poeder, gewoon in kleine stukjes! Laat de keukenmachine draaien en doe er één voor één de dadels bij, wissel af met eetlepels kokospulver. Mix lang genoeg, tot de massa zich vanzelf tot een bol rolt in de machine. Het mengsel zou samen te drukken moeten zijn en niet uit elkaar vallen, maar niet zo plakkerig dat het aan je vingers blijft kleven. 
  • Leg een stuk bakpapier ter grootte van je springvorm op de bodem. Maak een dikke pannenkoek van het bodemmengsel en druk die goed aan op de bodem van je springvorm. Je kan de vlakke onderkant van een glas gebruiken om het wat gelijkmatig te verdelen eventueel. Zet de springvorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  • Giet de cashewnoten af in een vergiet en laat goed uitlekken. Doe ze daarna in je keukenmachine (of blender) samen met de aardbeien en ahornsiroop en mix tot een glad papje. Voeg eventueel meer ahornsiroop toe, als je dat graag hebt. 
  • Haal het blik kokosroom uit de koelkast en open het voorzichtig, hou het zoveel mogelijk rechtop. Door het te koelen zal het bovenste gedeelte wat opgesteven zijn en het "water" op de bodem van het blik gezonken zijn. 't Is het bovenste dikke deel dat je nodig hebt! Schep voorzichtig 3/4 cup uit het blik en bewaar de rest voor in een smoothie ofzo. 
  • Doe de kokosroom in een pannetje met de aquafaba en agarpoeder en breng aan de kook. Laat op een lager vuur zo'n 5 à 8 minuten sudderen, terwijl je af en toe roert, zodat het agarpoeder volledig kan oplossen in het mengsel. Je zal het mengsel dikker zien worden.
  • Vanaf hier moet je snel handelen, want het agar-mengsel stijft op zodra het afkoelt! Giet het pannetje leeg bij de cashews en aardbeien en mix het snel tot één gladde boel. Schraap de randen tussen het mixen door schoon met een spatel als dat nodig is. Zo gauw je een homogeen mengsel hebt giet je het bovenop de bodem in de springvorm. 
  • Laat de springvorm een paar keer hard en vlak op je werkblad vallen, zo voorkom je eventuele grote luchtbellen in het taartje. 
  • Zet een dik half uur in de koelkast. Eens het helemaal afgekoeld is zal het ook helemaal opgesteven zijn en kan je makkelijk de springvorm open maken, het taartje ondersteboven op je hand nemen en het bakpapier van de bodem halen. 
  • Bestrooi met chocoladerasp en extra aarbeien!



Smakelijk!


xF.





*Aquafaba is eigenlijk het vocht waarin kikkererwten in het blikje zitten. Nog niet zo heel lang geleden ontdekte een slimmerik dat je het kan gebruiken als eiwit, omdat het zich perfect laat opkloppen. Je kan er perfecte meringues en macarons mee maken, maar ik maakte er ook al ei-vrije mayonaise mee en gebruikte het als eiwit om luchtiger vegan gebak mee te maken. Plus: het smaakt naar NIKS. Geen vrees voor macarons met hummus-smaak!

**Agar agar is gewoon de vegan variant van gelatine, niet gemaakt van dierenbeenderen dus.
Be First to Post Comment !
Een reactie posten