Over je gezicht reinigen met olie, en een receptje hiervoor.

on
zondag 29 mei 2016
Hallo!

Vandaag deel ik een recept voor de lotion die ik gebruik om mijn gezicht te reinigen. Ik ben een paar jaar geleden afgestapt van "gekochte" reinigingsmelkjes en face wash produkten, nadat ik een keer las over de "oil cleansing method" op één of andere Amerikaanse hippiemama-website. Ik testte het vooral omdat het mij zo heerlijk simpel en goedkoop leek. Bleek het ook gewoon goed te werken, dus sindsdien heb ik nooit meer démaquillant of reinigingsprodukten gekocht.

Crème's fotograferen is wel een beetje ondankbaar, 't is niet dat je er van gaat watertanden ofzo, zoals bij beelden van lekker eten. Maar ik kan je verzekeren dat het een "lekker" produkt is!


Eerst had ik wat schrik, dat mijn gezicht schoonmaken met olie mij een hoop extra puisten zou opleveren ofzo. Bleek echt niet het geval te zijn. Wat wel zo blijkt, is dat de meeste van de commerciele produkten snokkevol SLS zitten. SLS is Sodium Lauryl Sulfate, een stof die ervoor zorgt dat reinigers, doucheprodukten en shampoo's (maar ook afwasmiddel en chemische reinigers voor vloeren enzo) gaan schuimen, maar die ook de huid gewoon stript van haar natuurlijk ''vetlaagje" waardoor je vel droog gaat aanvoelen. Je huid (of hoofdhuid) is dan een beetje in de war zo zonder vetlaagje, en gaat in overdrive om ASAP een nieuw laagje te produceren. Hetgeen jij er dan 's avonds weer afwast als je je gezicht wast met produkt. And so on... Vicieuze cirkel dus, en een eindeloze zoektocht naar ''het perfecte produkt" ook.

Enter oil cleansing!
Het is heel eenvoudig; je kiest een olie die je fijn vind (ik kies amandelolie!), je maakt je huid vochtig met warm water, verdeel een koffielepeltje van de olie naar keuze over je gezicht en masseer het in. Laat het een paar minuten inwerken. Neem een klein handdoekje of schoon washandje en hou dat onder de kraan met heet water, wring het een beetje uit (tegen dan is het ook wat afgekoeld) en leg het handdoekje tegen je gezicht. Met deppende bewegingen verwijder je de olie van je gezicht. Mega proper en zacht vel krijg je ervan. Echt veel meer moet dat niet zijn hé?

Ik gebruik gewoon pure amandelolie om mijn oogmake-up op deze manier te verwijderen, maar voor m'n gezicht maak ik af en toe nog een échte lotion, gebaseerd op deze manier van reinigen. 't Is niet echt moeilijk ofzo, relatief goedkoop, en je hebt er maar een paar basisgrondstofjes voor nodig, o.a. bijenwas die het vocht in je huid beter zal vasthouden.

Dit heb je nodig:

  • 1,5 el bijenwas, van cosmetische kwaliteit
  • 5 el amandelolie, ik koop er hier, 8,95 eurootjes voor 750 ml is echt geen geld
  • 5 el rozenwater
  • 2 el glycerine
  • een au bain marie pot en hittebestendige schaal
  • een glazen pot, die je vooraf hebt uitgekookt en waar je staafmixer in past
  • een spatel
  • een staafmixer
Zo doe je het:

  • Smelt de bijenwas au bain marie in de vuurvaste schaal
  • Eens de was helemaal gesmolten en vloeibaar is meng je de amandelolie erdoor
  • Warm het rozenwater zo'n 20 à 30 seconden op in de microgolf, het hoeft niet heet te zijn ofzo, gewoon een beetje warm
  • Roer ook de glycerine door je bijenwasmengsel en voeg dan met scheutjes het warme rozenwater toe. Je zal zien dat de bijenwas in kloddertjes zal stollen bij elk scheutje je toevoegt. Niet flippen, da's normaal! Gewoon goed roeren, eens de temperatuur weer op punt is zal de was weer smelten en het mengsel homogeen worden.
  • Het mengsel ziet er op dit punt dik en wit uit. Giet het over in de glazen pot en schraap zoveel mogelijk restantjes mee uit de schaal. Het zal weer gaan klodderen en stollen maar dat is de bedoeling voorlopig.
  • Zet de pot aan de kant, op een koele plek (in de zomer: in de ijskast!) en ruim alvast wat van je rommel op en zet heet water in de au bain marie schaal om de bijenwasrestjes los te weken.
  • Na zo'n 10-15 minuten zou het mengsel in het potje al wat afgekoeld moeten zijn en zullen de randen normaal meer gestold zijn dan het midden. Als dit het geval is kun je aan de slag met de mixer.  Steek de mixer in de pot en mix, als alles goed gaat zie je de dikke witte pap veranderen in iets dat op lotion lijkt!
  • Soms lukt het niet meteen, omdat je mengsel nog iets te warm was, of omdat het weer opwarmt door de warmte die je mixer maakt. Zet het dan gewoon in de koelkast om nog wat af te koelen en te stollen en mix opnieuw. Ik herhaal deze stap altijd een paar keer, zo krijg je ultra fluffy lotion!

Met deze hoeveelheden vul ik een potje van zo'n 150ml en daar doe ik ongeveer een maand mee. Veel langer dan een maand zou het zonder toegevoegde bewaarmiddelen toch niet goed blijven, dus het recept verdubbelen om meer produkt voor een langere periode te maken is niet zo'n goed idee. Ik gebruik het produkt enkel maar 's avonds want 's ochtends heb ik daar geen zin in en ik gebruik altijd een lepeltje om de lotion uit het potje te scheppen. Ik gebruik het wel in royale porties (een goeie volle koffielepel per gezicht) en laat het 's avonds in bad soms 5 à 10 minuten inwerken, een beetje als een masker eigenlijk.

Heb je ook zin om zelf een natuurlijke reinigingslotion te gaan maken? Het is echt de moeite om een keer te proberen!

xFia




Be First to Post Comment !
Een reactie posten